Глянув сьгоднішню серію...
З уст Воланда, тобіш сатани, в першій серії ще якось природньо чути альтернативну версію історії про роспяття Христа (ще й придумали назвати - "Ганоций"... І що це означає?..).
Там і обговорювати було не варто. І так все ясно. А от в сьогоднішній серії уже була версія [нібито] з рукопису Мастера...
Усі ці версії про викрадання, переховання, не вмирання, і взагалі не існування (і ще багато чого) досліджувалися в усі часи існування християнства. В цих версіях є дуже бугато нестиковок, але приподаються вони так ненав'язливо і головне на перший погляд так правдоподібно, свіжо.
Ліда (koshenia), ти права. Огирінал, звичайно, важлива штука. Я знайшов книжку по адресу:
http://lib.ru/BULGAKOW/master.txt (може ще комусь буде потрібно).
Але спершу я потрапив на досить показовий (для мене, IMXO) сайт:
Мастер и Маргарита
Тепер я краще розумію, як роман, так і фільм. Напевно одна з думок - донести до читача, що послідовники Христа все вигадали, перекрутили, самі не так зрозуміли. А все решта приправа, щоб було цікаво і геніально. Мда.., це вам не Гарі Потер, це класика.
Моя порада, читайте справжній оригінал. Це не принизливо.
P.S. Вибачаюсь, якщо образив чиїсь почуття, бо знаю, що роман багатьом подобається.
А ще, що пишу не додивившись фільм до кінця.